Carzloop Perkongsian Kereta

Berkongsi kereta

kereta sewa kl

Perkongsian kenderaan atau perkongsian kenderaan adalah model penyewaan kenderaan di mana individu menyewa kenderaan untuk jangka masa yang singkat, dengan pasti tanpa henti. Ia berbeza dengan penyewaan kenderaan standard kerana pemilik kenderaan adalah sekerap orang persendirian yang boleh difikirkan sendiri, dan fasilitator berkongsi kenderaan biasanya jelas dari pemilik kenderaan. Perkongsian bersama adalah mustahak untuk kes mobiliti bersama yang lebih menonjol.

Carsharing menghubungkan dengan penggunaan kenderaan yang tidak dirancang atau pendaftaran ke pelbagai jenama kenderaan. Sambungan penyewaan mungkin merupakan perniagaan. Pelanggan boleh mengatur cara seperti gabungan, pejabat awam, perjumpaan yang kuat, atau sangat dinamakan. Hubungan kenderaan dalam hubungan afiliasi terbuka untuk pelanggan melalui berbagai macam cara, berjalan dari kesederhanaan menggunakan aplikasi untuk membuka kenderaan dengan kuat, untuk memenuhi pemilik kenderaan untuk menukar kunci.

Penambahbaikan dan kemajuan

Carsharing telah merebak ke bahagian perniagaan yang lain dan banyak dengan kumpulan orang metropolitan yang tebal memandangkan ketebalan umum secara umum sekerap mungkin merupakan penentu pencapaian penting bagi perkongsian kereta. Kemajuan perkongsian kereta yang bermanfaat semestinya semua perkara yang berkaitan pada dasarnya berkaitan dengan zon berpenduduk padat, misalnya, daerah pusat bandar dan juga dengan ketara mulai lewat sekolah dan alasan yang berbeza. Terdapat beberapa usaha untuk menawarkan pertolongan dengan ketebalan yang lebih rendah dan zon umum. Ruang dengan ketebalan rendah dilihat lebih sukar untuk memberi perkongsian kereta memandangkan tidak adanya prosedur elektif untuk pengangkutan dan bungkusan yang berpotensi lebih menonjol yang mesti dilakukan pelanggan untuk melakukan perjalanan untuk muncul di kenderaan.

Melepaskan kenderaan persendirian dengan kenderaan yang dikongsi langsung mengurangkan keinginan untuk tempat letak kenderaan. Cara menggunakan sejumlah kenderaan tertentu dapat digunakan pada satu-satu masa dapat mengurangkan kemacetan pada kesempatan teratas. Jauh lebih asas untuk penyumbatan, pengukuran kos yang kuat memberikan motivasi kos untuk mendorong lebih sedikit. Dengan kenderaan yang dijamin, kos yang berbeza adalah perbelanjaan yang tenggelam dan lebih-lebih lagi menguruskan sendiri berapa banyak kenderaan yang dipandu.

Seperti yang ditunjukkan oleh Navigant Consulting, secara amnya bayaran perkongsian kereta sewa kl dijangka mencapai AS $ 6.2 bilion pada tahun 2020, dengan lebih dari 12 juta individu di seluruhnya. Unsur-unsur asas yang mendorong perkembangan perkongsian kereta adalah tahap blok yang meningkat yang dilihat oleh penghuni bandar; sudut pandangan generasi bergerak mengenai hak milik kenderaan; perbelanjaan pengembangan pemilikan kenderaan individu; dan prosedur sosial. Pengawal selia perkongsian saham tanpa henti memilih untuk memeriksa kekuatan maritim mereka dengan pihak luar untuk mengembangkan gaji dan memperbaiki realiti.

Untuk aplikasi masa depan, gabungan perkongsian kereta yang berbeza memasukkan sumber daya ke dalam kenderaan elektrik generasi separuh modul (PHEV) untuk mengurangkan penggunaan gas. Satu pemikiran adalah mencari dan membayar semua penghantaran untuk pemandu anda seperti yang ditunjukkan oleh pertunjukan Kyoto, misalnya melalui rencana penghutanan semula. Sejak awal, dunia memastikan persatuan perkongsian kereta tanpa karbon adalah perkongsian kereta Respiro di Madrid dan juga dilakukan oleh panggung perkongsian kenderaan p2p Australia Car Next Door.

Pada amnya kejadian dan hubungan yang tidak dijangka di wilayah metropolitan

Perkongsian kenderaan dibuat di kawasan metropolitan kerana semakin banyak individu yang mendapatkannya. Organisasi metropolitan teratas di dunia untuk kenderaan yang berminat pada tahun 2018 adalah Tokyo (Jepun) dengan kenderaan 19.8K, Moscow (Rusia) dengan kenderaan 16.5K, Beijing (China) dengan kenderaan 15.4K, Shanghai (China) dengan kenderaan 13.9K, Guangzhou (China) dengan kenderaan 4.2K.

Jenis perkongsian kereta

Sebahagian besarnya, tugas berkongsi kereta boleh diminta sebagai salah satu daripada empat model perkongsian: perjalanan pergi balik, bantalan tunggal, lulus, atau pecahan.

Perkongsian kereta pergi dan balik

Individu memulakan dan menamatkan lawatan mereka di zon berhampiran, dengan kerap membayar secara konsisten, batu, atau kedua-duanya.

Perkongsian kereta kursus / skim percuma

Perkongsian kereta sewa kl kursus tunggal memberi peluang kepada pelanggan untuk memulakan dan menamatkan lawatan mereka di pelbagai zon melalui zon hanyut percuma atau model berasaskan stesen dengan memberikan kawasan berhenti. Mulai tahun 2017, perkongsian kereta bebas skim dapat diakses di 55 organisasi metropolitan dan 20 negara di seluruh dunia, dengan 40,000 kenderaan dan melayani 5.6 juta pelanggan, dengan Eropah dan Amerika Utara cenderung sebahagian besar pasaran. Di Eropah, persatuan drifting bebas mengambil lebih daripada 65 peratus dalam pemilihan perkongsian kereta.

Perkongsian kereta secara berkala

Perkongsian kereta secara berkala, dari masa ke masa yang disarankan sebagai P2P atau Perkongsian Kenderaan Peribadi, berfungsi secara sederhana untuk berkongsi kereta dalam perjalanan dan jenis bahagian. Bagaimanapun, kenderaan itu sendiri secara konsisten melarang atau disewa dengan struktur perkongsian yang diusahakan oleh orang jauh.